AAA Sopron - több, mint szakmai nap

December 12-én Sopronban zárta idei szakmai programját az Országos Asztalos és Faipari Szövetség. A programot közösen az Egyetem SKMFM-karával és a robinwood.hu szerkesztőséggel jegyzik.

Rendhagyó módon egyszerre két soproni szakképző intézmény (Roth Gyula SZKI, Handler Nándor SZKI) is vendége volt az eseménynek, amelyet az egyetem falain belül, pontosabban a Ligneum épületébe vittek a szervezők.

A programot ez alkalommal is az OAFSZ elnöke, Árkossy Tamás  nyitotta meg, és Dr. Alpár Tibor a faipari képzéseket és az egyetemi életet röviden bemutató előadása zárta.
A szövetség elődleges céljai mellett Árkossy Tamás a hosszútávú tervekről és a hallgatóságot közvetlenül is érintő ‘Juni asztalos’ programról is beszélt. A szövetség nem titkolt szándéka a tagság fiatalítása és ezzel együtt új és friss szellemiség bevonása a szakmai szövetség munkájába.

A közelmúltban rendezett Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny kapcsán szintén elismeréssel nyilatkozott.” Szakmai támogatóként és a zsűri elnökeként is úgy látom, hogy kis megtorpanás után ugyan, de ez a verseny ismét emblematikus eleme lehet majd a hazai szakoktatást segítő projekteknek.”
A verseny során elkészült munkákhoz, egyedi csomagolást is terveztek, a versenyző csapat nevével és a verseny logójával. Ezek közül az elsőt mint egy köszönetként, az AAA szakmai nap során a versenynek helyet és minden infrastruktúrális hátteret biztosító kar dékánjának, Alpár Tibornak adták át.

Szakmai előadások témájának megválasztásakor most is helyet kapot egy innovatív szerszámgyártó bemutatkozása és a legfrisebb fejlesztések rövid ismertetése. Ez alkalomma a német Leitz cég mutatkozott be a diákok előtt. Az általános fejlsztési irányok felvázolása mellett Kala Tibor részletesen mutatta be a gyémántszerszámok térhódítását és a fejlesztési program felépítését.

A szervezők minden esetben igyekeznek a műszaki tartalmú prezentációk  mellett, egy szép életpálya modellt is felrajzolni a hallgatóság előtt. A rendezvény vendége volt Szikszai László bútortervező designer, a Sixay Furniture tulajdonosa. Sokan nem tudják róla, de valaha épület asztalos tanulóként kezdte pályafutását. Több diploma és rangos európai díjak begyüjtése mellett , az elmúlt 25 évben felépített egy márkát, egy gyártói hátteret és egy európai értékesítési hálózatot. Ma már természetesen egy kiváló team segíti munkáját, de az alap értékek nem változtak. Magas szintü szakmai és anyag ismeret, lelkiismeretes gyártás, természetes anyaghasználat, és európai formakultúra.

A diákok élőben találkozhattak azokkal a tárgyakkal, amiknek a kontúrjait évtizedekkel ezelőtt  rajzolta meg egy ‘egyetemista’, ma pedig Európa szerte több tucat helyen értékesítik. Inspiráló és hiteles sikertörténetetet hallhattunk, ami a jövő nemzedékét erősití.
Az AAA program jövőre folytatódik és a újabb bázisiskolákhoz látogat el, egyre bővülő előadás programjával. A projektről részletes információk, illetve a csatlakozás lehetőségeiről tájékoztatást az info@robinwood.hu valamint az office@oafsz.hu címen lehet kérni.