"Hogy volt?" - Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny 2017.11.16-17. - Sopron

A Soproni Egyetem gyakorlati tanműhelye adott otthont a 2017-es Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny kétnapos gyakorlati döntőjének, melyen 12 magyar, és 3 külföldi csapat mérettette meg magát. 
 
Forrás: http://faipar.hu
Fotók: Szollinger István
 
 
A végzős diákokból álló, három fős alakulatokat és kísérőiket Tóth Norbert köszöntötte. A Magyar Asztalos és Faipar főszerkesztője ismertette a verseny menetét és örömét fejezte ki, hogy minden évben sok intézmény delegálja tanulóit a megmérettetésre. A zsűri elnöke, Árkossy Tamás a vizsgafeladatot szép kihívásként értékelte, majd a tanulóknak sok sikert kívánva elindította a versenyt.
 
A hagyománnyá vált, immár hatodszor rendezett verseny budapesti, első fordulójában még 49 csapat 147 tanulója indult. Az írásbeli megmérettetésről továbbjutó tucatnyi magyar, illetve a vendég lengyel, cseh és szlovák csapatoknak egy lerakóasztalt kell összeállítaniuk Sopronban. A teamek munkáját szakértő zsűri vizsgálja és pontozza.
 
A zsűri tagjai: Árkossy Tamás, az Árkossy Bútor Kft. tulajdonosa és az Országos Asztalos és Faipari Szövetség elnöke, Kala Tibor, a Leitz üzletfejlesztési menedzsere, Molnár Péter, korábbi OAFSZ elnök, Kálmán István, a Kálmán Bútoripari Kft. ügyvezetője és a BKIK Kézműipari Tagozat Faipari oszályának elnöke és Tóth György mérnök tanár, a Soproni Egyetem tanüzemvezetője, Kálnai Levente faipari mérnök és Stadler Bence tanuló. Utóbbi két zsűritag kimagasló eredményeket ért el az EuroSkills és WorldSkills nemzetközi versenyeken.
A verseny alatt a diákok tanáraikkal nem konzultálhatnak, de segítségért fordulhatnak a szakmában elismert Baranyai Pálhoz és Szili Józsefhez. A tanárok az első nap folyamán Ikea gyárlátogatáson, soproni városnézésen, majd szakmai előadásokon vettek részt. 
 
 
Az esemény másnapján hirdetett végeredményt a verseny szponzori feladatainak megoldása is befolyásolhatja. A diákoknak tehát nemcsak a gyakorlati porondon kell bizonyítaniuk, hanem az elméleti kérdésekre is helyesen kell válaszolniuk, ha hazavinnék a komoly nyereményeket.
 
Frissítés:
A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata, azaz Takács Tibor, Péter Márton és Szabó Sándor Zoltán nyerte az idei Magyar Asztalos Tanulmányi versenyt.
Ez úton is gratulálunk a győztes csapatnak!
 
A különféle „versenyszámok” pontjainak összesítése során a következő sorrend alakult ki:
12. Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
11. Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája
10. Hódmezővásárhelyi SZC Sághy Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
9. Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma (2-es csapat)
8. Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Sopron)
7. Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
6. Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium (Göd)
5. Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma (3-as csapat)
4. BSZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Baja, 2-es csapat)
3. BSZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Baja) - 132 pont
2. Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Sopron) - 133 pont
1. Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája - 135 pont
 
A versenybe bepillantást nyerhetünk a következő pár perces kisfilm által: